Юрій Андрухович виступив проти реконструкції "Дністра"


Український письменник Юрій Андрухович, перебуваючи у Відні, записав відеозвернення, у якому висловив підтримку франківцям, які протестують проти реконструкції готелю "Дністер".

 

У ньому він закликав об’єднатися та допомогти місту зберегти пам'ятку архітектури, пише Суспільне Карпати.

 

У відео Андрухович розповів, що часто думає про Івано-Франківськ.

 

"Є такі будівлі, які місто роблять містом. У нас, на жаль, в нашому Івано-Франківську, їх не так багато. Відповідно, ми змушені цінувати те, що маємо, тому що його не так багато. Однією з таких є теперішній готель "Дністер". Тому дуже прикро і боляче чути, бачити, дізнаватися про те, що там відбувається, фактично — акт вандалізму, знищення будівлі, перетворення її на щось цілком інше", — говорить Андрухович.

 

За його словами, через таку реконструкцію місто перестає бути містом. Воно стає скупченням випадкових об’єктів, де живуть випадкові та байдужі люди.

 

"Я дуже підтримую ці протести на захист історичного середовища, будівлі "Дністра", — зазначає Юрій Андрухович. — Будь ласка, не вірте заявам пана Бойка про те, що все проплачено, що там просто гроші його конкурентів закручені. Там насправді не те, до чого звик цей пан. Він звик, що все продається і купується. Там (ред. – у протестах) домінує бажання захистити місто від остаточного розпаду. Воно може завдяки нам в цій смертельній для себе ситуації вижити".