Яким буде ринок землі в Україні

Комітет Верховної Ради України презентував чотири сценарії земельної реформи в Україні. Законопроект повинні були подати на розгляд ще до 1 березня 2019 року.

Комітет з питань аграрної політики та земельних відносин розробив цілих чотири варіанти земельної реформи. У всіх варіантах законопроекту є загальні положення.

 

По-перше, купувати землю зможуть громадяни України, фермерські господарства, засновані українцями. Питання про те, чи давати таке право державі та територіальним громадам поки що відкрите.

 

Іноземцям купувати українські землі не можна. Якщо іноземець купує частку в компанії, протягом року вона зобов'язана продати всю землю сільгосппризначення, яка їй належить.

 

По-друге, протягом року з моменту набуття чинності закону про ринок землі право викупу заставних сільгоспземель будуть мати банки-заставодержателі. Ціна приватної землі буде визначатися виходячи з її нормативної грошової оцінки. Перепродати ділянку можна не раніше, ніж через два роки з моменту її покупки.

 

Змінити цільове призначення земель власник зможе не раніше, ніж через п'ять років з моменту покупки ділянки.

 

Депутати пропонують такі моделі ринку землі

 

Варіант 1. Регульований ринок Він передбачає запровадження ринку землі в три етапи. Протягом першого, який буде тривати три роки, депутати пропонують ввести обмеження для купівлі угідь. Для фізичних та юридичних осіб норми різняться. На другому етапі реформи – 4-7 років після набуття чинності – до 500 га для юридичних осіб, що не менше 75% прибутку отримують від агровиробництва і працюють в сфері не менше трьох років. Після семи років роботи – до 20 000 га.

 

Варіант 2. Контрольований ринок Цей варіант пропонує одночасне відкриття ринку для фізичних і юридичних осіб, які засновані виключно українцями. Ліміт покупки – не більше 200 га. В цьому варіанті дозволяється купувати як приватні, так і державні та комунальні землі, правда, ветується право перепродажу частки статутного капіталу компанії-власника землі.

 

Варіант 3. Поетапний контрольований ринок Це симбіоз перших двох варіантів. Депутати пропонують вводити ринок в два етапи. Перший – 3 роки – передбачає обмеження за обсягом земель для фізосіб 20 га, для фермерських господарств зі статусом юридичної особи – 200 га, для компаній, що працюють а агросекторі довше трьох років і мають не менше 75% виручки від агровиробництва – до 500 га. Другий етап – з четвертого року дії закону – передбачає обмеження в 20 000 га для сільськогосподарських підприємств зі статусом юридичних осіб.

 

Варіант 4. Ліберальний ринок У ліберальній моделі ринку землі громадянам України дозволяється бути засновниками необмеженої кількості фермерських господарств. А максимальна площа земель обмежується тільки антимонопольним законодавством. Мораторій на продаж землі продовжили до 2020 Законопроект про обіг сільгоспземель до парламенту повинні були подати не пізніше 1 березня 2019 року – такою була вимога парламенту, який прийняв у грудні минулого року продовження мораторію на продаж землі.

Джерело