Як захистити себе, купуючи квартиру в новобудові


Купівля квартири – крок відповідальний. Адже житло в наш час – товар недешевий і при цьому купуєте ви квартиру на роки, а відтак дуже важливо подбати про комфорт та безпеку для себе і для своєї родини.

 

Як показує практика, процес купівлі житла містить чимало підводних каменів. При цьому, мабуть, найбільше їх слід очікувати при купівлі квартири в новобудові.

 

Зауважимо, найпоширенішим методом придбання житла у новобудовах є купівля квартири на стадії будівництва будинку. З одного боку, так дешевше і є можливість спланувати квартиру відповідно до власного бачення комфорту. З іншого боку, покупець фактично платить гроші за «кота в мішку», а тому в такому випадку важливу роль відіграє надійність забудовника, його здатність гарантувати, що будинок дійсно буде здано в експлуатацію, а покупець в повній мірі отримає саме те, чого очікує від нової квартири.

 

Історія знає чимало прикладів, коли забудовники суттєво затягували здачу будинку в експлуатацію або не здавав його взагалі, не передавав збудований будинок законному інвестору. Подекуди мали місце також випадки, коли покупець, вселившись в нове житло, раптом, виявляв, що до нього не підведені інженерні мережі або забудовник не уклав договірні відносини з поставниками комунальних послуг. Траплялися і відверто злочинні схеми, коли після здачі будинку в експлуатацію раптом виявлялося, що одну і ту саму квартиру в новобудові шахраї примудрялись продати різним покупцям.

 

Як же захистити себе від шахраїв при купівлі квартири в новобудові?

 

Фахівці аналітичного центру blago developer радять насамперед уважно ставитися до вибору забудовника, перевіряти його надійність ще до укладення договору купівлі житла. В наш час отримати інформацію про компанію не є великою проблемою. В нагоді стануть інтернет, соціальні мережі, електронні реєстри. Крім того, покупець може ознайомитись з документацією девелопера в офісі компанії або у відділах продажу, відвідати будівельний майданчик.

 

Вивчаючи інформацію стосовно компанії-девелопера, варто переконатись, що вона належним чином зареєстрована, не має проблемних об’єктів – недобудованих або заморожених житлових комплексів; гучних судових справ, кримінальних скандалів тощо, має всі необхідні актуальні дозвільні документи, як-от: затверджений проєкт житлового будинку, його експертизу, дозвільний акт на проведення будівельних робіт тощо. Зверніть увагу, наскільки інтенсивно відбуваються будівельні роботи на місці вашого майбутнього житла.

 

Часто-густо забудовники пропонують вигідні ціни, проте за ними приховуються ті чи інші проблеми, наприклад, з дозвільною документацією.

 

Важливу роль відіграє репутація забудовника. А остання, як відомо, наробляється роками роботи на ринку та сумлінним виконанням взятих на себе зобов’язань. Для прикладу, компанія blago developer працює на ринку нерухомості вже 18 років. За цей час компанія здала в експлуатацію 59 будинків. І при цьому всі житлові комплекси девелопер здавав вчасно, забезпечивши при цьому їх належну якість.

 

Варто відзначити, що держава сьогодні також опікується питаннями захисту покупців та інвесторів житла. В листопаді 2019 року цій тематиці були присвячені парламентські слухання. Озвучені на них цифри щодо проблемних довгобудів (а за офіційними оцінками Мінрегіону таких станом на листопад 2019 року було близько 150) змусили депутатів створити робочу групу на чолі з заступницею голови парламентського комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Оленою Шуляк, яка, у свою чергу розробила законопроєкт про захист прав інвесторів-покупців житла.

 

Як стверджують автори законопроєкту, він не має на меті обмежити права чи можливості забудовника будувати, проте врегульовує, що якщо девелопер хоче почати продавати квартири ще до введення об’єкта в експлуатацію, він повинен захистити покупців. Для цього забудовник щонайменше повинен зареєструвати і будинок, і кожну квартиру як окремий об’єкт майнових прав. А також гарантувати майбутнім покупцям, що вони отримають саме той проєкт, за який заплатять.

 

Таким чином, за задумом народних обранців, люди отримають захист вже з моменту оформлення угоди, тобто вони одразу стануть власниками спеціального майнового права на майбутню квартиру.

 

Купити квартиру у Івано-Франківську в надійного забудовника blago developer можна в ЖК Comfort Park, Chocolate, Family Plaza, Паркова Алея, Авторський, Main House, районі Manhattan, елітних комплексах Parus чи Royal Hall, а також котедж в містечку Franko River Club.