Як правильно провести ремонт помешкання

Скептики жартують: ремонт в домі закінчити неможливо, його можна тільки зупинити. Чи правда це і чи дійсно проведення ремонту є аж настільки стресовим заняттям?

Якщо перед вами стоїть непросте завдання проведення ремонту, важливо заздалегідь знати основні його етапи. А саме: починати ремонт варто із капітальних робіт, після яких залишається найбільше бруду і пилу, поступово переходити до менш глобальних робіт і завершити оздоблювальними.

 

Отож, ремонт варто розпочинати зі знесення стін і перегородок (якщо ви плануєте зміни в плануванні помешкання), формування дверних прорізів, а саме збільшення їхніх розмірів або ж зміну форми, демонтаж усіх застарілих комунікацій.

 

Також на початковій стадії ремонту замінюють вікна, двері та балконні блоки. Якщо ви проведете ці роботи в першу чергу, то й швидко позбудетеся будівельного сміття та пилу.

 

Не забувайте: якщо ви проводите ремонт тільки в певній частині будівлі, необхідно захистити підлогу, стіни та меблі в інших приміщеннях від будівельного бруду. Демонтажні роботи – це також і очищення стін від старих шпалер і штукатурки, змивання побілки зі стелі та стін, зняття покриття з підлоги.

 

Далі потрібно змонтувати стіни і перегородки. І на цьому етапі фахівці радять провести монтування вбудованої кухні: вирішити, де саме знаходитимуться навісні елементи та електроточки. В цей час проводиться ґрунтування і фарбування стелі та перше штукатурення стін.

 

Також проводять гідроізоляцію підлоги, монтаж теплої підлоги, наносять шар цементно-піщаної стяжки.

 

В усьому приміщенні проведіть заміну електропроводки та перенесення розеток. Після того, як підрозетники та розподільні коробки будуть встановлені, обов’язково варто протестувати нові електроточки та зробити ізоляцію країв електричних проводів.

 

Також варто провести монтування нових комунікацій – прокласти нову електричну проводку, трубопроводи, зробити приховані роботи по заміні внутрішніх комунікаційних систем, обладнати батареї опалення.

 

Після сантехнічних і електромонтажних робіт проводять оштукатурювання стін, монтаж підвісних стель, вирівнювання підстави підлоги.

 

Якщо в будівлі ви плануєте встановити паркетні дошки або ламінат, то спочатку нанесіть штукатурку на стелю та стіни, а також поклейте шпалери.

 

Якщо ж ви хочете покласти паркет, то спочатку проведіть роботи по його укладанню, циклюванню та нанесіть перший захисний шар лаку. А уже після цього клейте шпалери або ж фарбуйте стіни. Фінішний шар лаку на паркет наносять уже після оздоблення стін.

 

Кріплення плінтусів, розеток і вимикачів, встановлення сантехніки, розміщення меблів, декоративних елементів і аксесуарів – все це завершальний етап проведення ремонту.

 

Фахівці радять: при можливості намагайтеся провести ремонт одночасно в усьому помешканні. Якщо, з певних причин, зробити це нереально, тоді розпочинайте ремонт із найбільш віддаленої кімнати від вхідних дверей і поступово наближайтеся до виходу.

 

Ремонт передпокою і коридору потрібно проводити наприкінці. Така послідовність дійсно необхідна, щоб уникнути перенесення через уже відремонтовані кімнати відер із розчином, чи мішків із будівельним сміттям.

 

Чи ви робитимете ремонт самі, чи найматимете для цього працівників – не забувайте про планування та поетапність. І тоді ремонт вашої оселі буде проведено швидко та якісно.