Влада Франківська "в темну" обходить генеральний план міста

Депутати Івано-Франківської міськради на наступній сесії міськради планують дати дозвіл на розробку двох детальних планів території – «Будинку побуту» на вул. Джохара Дудаєва, 13 та території в межах вулиць «Мельника –Сахарова –Коновальця – С.Стрільців». Найцікавіше, що на цій же сесії міськрада планує уже затвердити два інших проекти детальних планів, які були розроблені раніше. Роботу над цими документами міська влада та Департамент архітектури чомусь дбайливо приховували від іванофранківців. Інформація про такі проекти ДПТ, анонси громадських слухань та їхні результати на сайті Департаменту архітектури просто відсутня.

Детальний план території (ДПТ) - документ у містобудіванні, який визначає план організації забудови та безпосереднє використання земельних ділянок на певній території. У цивілізованих містах ДПТ розробляють на основі генерального плану міста, а сам документ перед затвердженням проходить громадські слухання.

Проте в Івано-Франківську ДПТ використовують як спосіб обійти вимоги генерального плану міста та змінити в держкадастрі цільове призначення земельної ділянки, щоб освоїти необхідну територію. Саме тому, Департамент архітектури і містобудування не оприлюднив на своєму веб-сайті проект розроблених ДПТ та не повідомив активну громадськість про проведення громадських слухань. Останні, імовірно, відбулися тільки на папері.

Один з проектів детального плану території, який планує затвердити Івано-Франківська міськрада, охопить територію в межах вулиць "Ленкавського –Левицького – Набережної ім. В. Стефаника – Ясінських – Кривоноса", а другий визначить організацію забудови в межах вулиць "Крайківського – Макогона – Промислова". 

Саме другий проект ДПТ яскраво демонструє механізми використання законодавчих "лазівок". Адже можна обійти генеральний план міста і легально забудувати територію, яка ще рік тому була призначена для промисловості.

Раніше міська влада продала на аукціоні комунальні приміщення по вул. Макогона, 23А фірмі ТОВ "Івано-Франківська дорожня служба" з правом оренди земельної ділянки. Цільове призначення землі на аукціоні - для розміщення складів та промислових підприємств. Це підтверджує і генеральний план міста, де ця територія призначена під бази підприємств. Таке ж цільове призначення внесене в кадастрову карту. Але міські чиновники знають спосіб, як легально забудувати цю територію.

Коли ТОВ "Івано-Франківська дорожня служба" оформила права власності на землю, міська рада дозволила цій фірмі складати проект землеустрою відведення ділянки. І вже в цьому рішенні міськради цільове призначення землі змінилося із території складських приміщень на ділянку для будівництва групи багатоквартирних будинків.

Сьогоднішня розробка проекту ДПТ "Крайківського – Макогона – Промислова" свідчить, що земельна ділянка по вул.Макогона, 23А змінить своє цільове призначення у містобудівній документації. Це дає підстави змінити цільове використання землі в державному кадастрі. Тому, після затвердження ДПТ, ТОВ "Івано-Франківська дорожня служба" отримає уже не землю для складських приміщень, а територію для багатоквартирної житлової забудови. При цьому, місто свідомо порушує генеральний план, але ніхто на це не зважає.

Будівництво в Івано-Франківську уже давно не відштовхується від генерального плану міста. Адже існують механізми, які дозволять перетворити територію будь-якого призначення на земельну ділянку для будівництва багатоквартирних житлових будинків. Цей механізм називається «розробка детального плану території».

 

 

 

 

 

 

P.S.

Нагадаємо, по вулиці Макогона, 23А знаходиться колишнє Івано-Франківське ШРБУ-1, яке свого часу входило до обласного тресту з будівництва та ремонту автошляхів, вважалося одним із кращих у своїй галузі.

Зокрема, саме воно будувало і капітально ремонтувало більшість вулиць обласного центру, а у 80-90 рр. минулого століття здійснювало реконструкцію міського парку та міського озера. Його територія межує з територією Івано-Франківського заводоуправління з випуску шляхово-будівельних матеріалів на вул. Крайківського. А ці землі на території колишнього ЖЕО №2 уже давно розцінюють як потенційно привабливі для забудови.