В Івано-Франківську церква хоче збудувати дитсадок і студентський гуртожиток


Відбулася презентація соціально-прибуткової та благодійної діяльності Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ.

 

Як розповів віце-економ о. Віталій Максимів, Архієпархія активно проводить соціальне служіння. Зокрема з благодійних і зароблених коштів вдалося передати на армію 2 мільйони 859 тисяч 677 гривень, на боротьбу з Covid-19 - 3 мільйони 733 тисячі 85 гривень, на будівельні матеріали і продуктові набори постраждалим від паводка - 565 тисяч 768 гривень, та харчування для малозабезпечених і бідних людей 923 тисяч 763 гривні, інформує кореспондентка Бліц-Інфо.

 

За словами віце-економа, Митрополит Володимир мріє, щоб у нас в Архієпархії був повний освітній комплекс: дитсадок, молодша школа, старша школа. 

 

"Зараз в місті є велика проблема з дитсадками, адже третина дітей не може туди потрапити. Окрім того, в наявних дитсадках набирають більше діток, ніж передбачено. Тож ми хочемо долучитися до розв'язання цієї проблеми. Він буде на 120 місць. В нашому дитсадку буде доступна ціна. Зараз ведеться дискусія щодо приміщення і земельної ділянки, оскільки колись це була державна власність. В той момент, коли приміщення віддавали в комунальну власність, був закон, який обмежував зміну цільового призначення і можливість продажу", - пояснює священник.

 

О.Віталій Максимів каже, що балансова вартість будівлі 700 тисяч, щоб зробити з нього садочок справді високого рівня, потрібно близько 40 мільйонів гривень.

 

"Тому нам важливо бути впевненими, що новий садок залишиться за нами. Сьогодні влада нас підтримує, а через п'ять років прийде інша, яка не буде підтримувати і нас виселять. Інвестор не готовий вкладати гроші, якщо не має впевненості, що приміщення буде використовувати за призначенням і його не заберуть. 50 років оренди це не гарантія для такої інвестиції. Умовою надання коштів нам поставили наявність права власності на землю і приміщення. Землю нам передали, але проблема з приміщенням. Сьогодні ми зустрічаємося з заступником міського голови, щоб знайти шляхи розв'язання цієї проблеми. Адже, навіть якщо через Верхову раду внести зміни, то Закон не має зворотної сили. Є варіант зробити інклюзивний садочок, який працюватиме з неповносправними дітками. Але це зовсім інший формат, потрібні більші приміщення і того проєкту на 120 діток ми не досягнемо", - пояснив віце-економ.  

 

Другий проєкт, який Архієпархія хоч реалізувати в місті - це проєкт студентського гуртожитку.

 

"У Франківську є декілька університетів і в них вчаться студенти з районів. Наше бачення знайти фінансування для безкоштовного проживання студентів у християнському студентському гуртожитку. Митрополиту дуже подобається концепція гуртожитку УКУ, де все контролюють, студенти мають картки, заборонений алкоголь. Це дає можливість дітям вчитися, а не займатися дурницями", - каже о.Віталій.