Українцям змінили правила розділу нерухомості при розлученні

Українським подружжям спростили процедуру розділу недобудованих будинків. Розглядаючи справу №6-47цс16, Верховний суд прирівняв недобудови до готової нерухомості і дав можливість чоловікові або дружині через суд запускати його в експлуатацію.

Під час розлучного процесу і розділу майна один з подружжя, який володіє недобудованим будинком, часто вдавалося до таких хитрощів: не вводив фактично добудовану нерухомість в експлуатацію, не підключав її до води і світла. Тільки для того, щоб її в суді не могли поділити між подружжям і відповідно виділити належні за законом частини. У кращому разі таке майно визнавалося будматеріалом. Таку можливість дає людям чинне законодавство. Але ВСУ в вищезгаданій постанові надає другій половині можливість через суд домогтися розділу об’єкта незавершеного будівництва з визнанням права власності на частину такого об’єкта”, – пояснив UBR.ua ситуацію старший партнер адвокатської компанії “Кравець і партнери” Ростислав Кравець.

Цілком очевидно, що рішення Верховного суду винесено на захист права того чоловіка або дружини, який не є співвласником квадратних метрів з виділеними частками.

Для чоловіка, який є забудовником відповідно до дозвільних документів і який умисно не вводить будинок в експлуатацію з метою уникнення розділу такого будинку, позиція ВСУ однозначно не на його користь. Обравши правову позицію, викладену в зазначеному рішенні суду, другий з подружжя обійде таку бездіяльність першої особи і, таким чином, зможе мати можливість оформити за собою всі права на належну йому de jure частину нерухомого майна”, – підтвердив керуючий партнер АО “Клочков і партнери” Володимир Клочков.

Юристи підтверджують – подружжя-домовласники досить активно користувалися вищеописаним прийомом.

Причому, велика частина будівельних об’єктів реально могла бути закінчена, проте в експлуатацію не здана і право власності не зареєстровано”, – сказав Клочков.

Хоча зауважив, що нерідко реєстрація зведених будинків затягувалася ще через бюрократичну тяганину, а також через введення в Україні рік тому оподаткування нерухомості.

З моменту реєстрації права власності на житловий будинок, його власники набувають статусу платника податку на нерухомість з подальшими обов’язками сплачувати такий податок. Аби не допустити сплату податку, забудовники навмисно не здають в експлуатацію вже побудовані будинки, залишаючись власниками будівельних матеріалів”, – уточнив Клочков.

Юристи вважають, що постанова ВСУ у справі №6-47цс16 дасть поштовх новим реєстраціям нерухомості за рахунок так званої розлучної складової. І чекають нової хвилі позовів з цього приводу.

За матеріалами УБР