У Франківську відновлять синагогу, яка постраждала від червневої стихії. ФОТО


В Івано-Франківську планують відновити 102-річну синагогу “Темпель”, яка почала руйнуватися внаслідок червневої стихії.

 

Про те, як проходить реставрація і що планують зробити розповів керівник єврейської общини Ігор Перельман, пише Ратуша з посиланням на JewishNews.

 

За словами пана Ігоря, вода пошкодила дах приміщення та почала підмивати фундамент, через що виникла загроза руйнування давньої споруди.

 

Лідер спільноти звернувся за допомогою до Об’єднаної єврейської общини України, завдяки якій відкрили збір коштів на реставрацію синагоги.

 

З серпня ми вирішували організаційні питання, про доставку будівельних матеріалів та спеціального обладнання. Роботи почнуться згідно з планом, 10 серпня. Закінчити плануємо до Рош а-Шана, 19-20 серпня. Уже частково оновили фасад, після того, як його обмалювали графіті, – розповів Перельман.

 

Зібрана сума складає вже 150 тисяч гривень. Для планового ремонту потрібно ще 110 тисяч, зазначив керівник спільноти.

 

Гроші зібрали завдяки небайдужим людям з України, Словаччини, Німеччини, Франції, США та Австралії. Більшу частину коштів виділила некомерційна організація Gesher Galicia, яка займається генеалогічними й історичними дослідженнями Галичини.

 

Ця організація готова допомагати і надалі. Наприклад, для відновлення куполів, продовження ремонту фасаду і криші. Наразі ведемо переговори і плануємо, – додав пан Ігор.

 

Попри ремонтні роботи, спільнота функціонує у звичному режимі: працює міква, проводять уроки, читають молитви, зустрічають Шабат з гостями.

 

Ідея зведення темпля у Станіславові виникла 1887 року серед членів «Спілки прогресу». Незабаром Олександр Віттель та Еліас Фішер, разом з іншими членами спілки, організовують комітет з будівництва синагоги прогресистів. 1888 спілка отримує ділянку землі. 20 червня 1895 р. рабин Ісак Горовиць урочисто закладає перший камінь майбутньої синагоги. Будівництво продовжувалося до 1899. Автором проекту був віденський архітектор Вільгельм Штясни. 4 вересня 1899 за присутністю міської влади та віруючих відбулося урочисте відкриття синагоги.

 

Будівля постраждала під час Першої світової війни, невдовзі було відреставрована. У 1927-1929 в інтер’єрі виконано новий розпис, замінено дах. Під час Другої світової війни синагога була значною мірою зруйнована, потім знову відремонтована. У 1990-ті роки частину приміщень синагоги було передано місцевій юдейській общині. Частину приміщень займає комісійний магазин та кілька офісів.