Що означає клас новобудови. Інфографіка

Українцям, які хочуть купити квартиру в новобудові, пропонують 4 основні класи житла: економ, комфорт, бізнес і еліт.

Експерти DOM.RIA проаналізували, чи відповідають запропоновані багатоквартирні будинки заявленим класами і як впливає клас нерухомості на кінцеву вартість житла. А також порівняли, наскільки запропоновані класи новобудов відповідають нормам, встановленим Українською будівельною асоціацією в 2006 році.

 

Для порівняння були взяті п’ять українських міст-мільйонників, адже саме в них представлений найбільший вибір всіх класів новобудов. До основних характеристик були віднесені: кількість квартир на поверсі, висота стель, технології та матеріали будівництва, наявність чистової обробки стін і наявність паркувальних місць.

 

Так, наприклад, нормою для класів економ і комфорт є одне паркомісце гостьового паркінгу для 2-х квартир. Норма для житлового комплексу бізнес-класу — 8 паркомісць наземного чи підземного багаторівневого паркінгу на 10 квартир, а для елітних новобудов — 2 паркувальні місця для однієї квартири.

 

Аналітичний центр також досліджував цінову політику в містах-мільйонниках і встановив залежність мінімальної та максимальної ціни квадратного метра від класу новобудови.

 

Виходячи зі статистики, простежується тенденція, що часто вартість квадратного метра не збігається з класом житлового комплексу. Якщо при виборі квартири ви орієнтуєтеся на клас новобудови, а не на ціну, то вам варто звернути увагу, що в деяких регіонах, наприклад в Одесі, мінімальна ціна одного квадратного метра квартири в будинку комфорт-класу на 13,7% нижча, ніж вартість квадратного метра в економ-класі.

 

У Львові квартира в новобудові бізнес-класу на 6% дешевша, ніж квартира класу комфорт, а в Дніпрі, ціна метра житла комфорт-класу на 11% менша, ніж квадратний метр житла економ-класу.

 

На основі цієї статистики можна зробити висновок, що за меншу суму можна придбати квартиру з більш комфортними умовами проживання. Також варто відзначити, що в деяких регіонах різниця між цінами різних класів становить менше, ніж 5%, що також може зіграти позитивну роль на користь більш комфортного житла.

 


Як показало недавнє дослідження Аналітичного центру, 75% українців при виборі житла в новобудові орієнтуються на ціну і тільки 19% — на клас нерухомості.

За матеріалами DOM.RIA