Що очікує ринок нерухомості влітку


Активність на ринку нерухомості в першому кварталі цього року впала, каже Едуард Базус. На первинний ринок вплинуло падіння курсу долара. А на вторинне житло – президентські вибори в Україні.

 

“Багато покупців вирішили трохи відкласти момент купівлі квартир на потім. Найцікавіше, що вони все одно повернуться на ринок, тому що глобально нічого ж не змінюється. Занепокоєння не дає спокійно укладати угоди”, – вважає Едуард Базус.

 

Кардинальних змін в нерухомості найближчим часом не буде, вважає Віктор Несін, голова Національної ради ріелтерської палати України. Зберігатиметься сьогоднішня цінова політика.

 

“Все залежить від ситуації в країні. Ринок нерухомості тонко реагує на всі політичні події. На сьогодні у нас ситуація, коли ринок завмер. Люди намагаються зрозуміти, що буде далі. Інвестори зараз призупинилися, і це відчувається по всьому ринку. Всі великі проекти трохи призупинилися. Якщо говорити про ціни, то жодних різких змін не буде”, – говорить Несін.

 

При цьому ринок нового житла буде активнішим за вторинний. Це пов’язано з тим, що ціни на житло в новобудовах нижчі, ніж на вторинному ринку.

 

Причин для зростання цін немає, тому що на сьогоднішній день не спостерігається ні припливу інвесторів, ні зростання доходу населення, ні дешевої іпотеки. Ціни не будуть знижуватися, а будуть інертними, вважає експерт.

 

Експерт інформаційно-аналітичного порталу про новобудови 3м2 Вікторія Берещак, навпаки, впевнена, що незначне збільшення вартості квадратного метра в межах 1-1,5% свідчить про поступову активізацію ринку.

 

“Спровоковане президентськими виборами затишшя на первинному ринку проходить. Бізнес взяв до уваги результати виборів і миттю відреагував поверненням до звичайного ритму роботи. Крім того, збільшення цін було б можливим без повернення покупця на ринок”, – вважає експерт.

 

При цьому, за її словами, хорошим стимулом для покупців може стати розвиток іпотечних програм, а також програм з розстрочки. Для бізнесу важливим є впровадження прозорих правил гри при знищенні корупції.

 

За матеріалами Сьогодні