Що буде з курсом валют і як це вплине на ціни на нерухомість до кінця 2019 року


Аналітичний центр blago developer дослідив ситуацію на валютному ринку та проаналізував, чи зміниться ціна на нерухомість до 2020 року.

 

За словами експертів, валютні коливання і зміцнення гривні значно вплинули на настрій населення. Зміни почались влітку і тривають до сьогодні. За останні пів року підтримку національної валюти забезпечують успішні систематичні продажі державних облігацій внутрішньої позики.

 

На 11 грудня 2019 року Національний банк України встановив офіційний курс на рівні 23,68 гривень за долар. Причиною падіння закордонної валюти є підвищення попиту в Україні на національну.

 

Новий Уряд теж оптимістично налаштований і у проєкті бюджету на 2020 рік середній курс гривні до долара вже закладається на рівні 27 гривень.

 

А от аналітики JP Morgan мають протилежну думку. Вони вважають, що до кінця поточного року гривня знову знеціниться. Та й самі учасники вітчизняного ринку наприкінці грудня очікують її ослаблення, а у січні 2020 прогнозують посилення девальвації. Причиною служитимуть тривалий період  свят та ділове затишшя.

 

Чого ж чекати покупцям квартир до кінця року? За словами експертів, здешевлення житла на первинному ринку нерухомості годі чекати. Попри те, що гривня зміцніла, будматеріали продовжують дорожчати, а мінімальна заробітна плата зростати. Ці чинники мають безпосередній вплив на збільшення собівартості метра квадратного житла. Актуальні ціни та прогнозовані на 2020 рік за даними Міністерства розвитку громад та територій України наведені в Таблиці 1.

 

 

Якщо покупець все ж розраховує на купівлю квартири за нижчою ціною, то експерти рекомендують інвестувати у нерухомість на ранніх стадіях її будівництва. Тоді ціна нижча і є можливість коригувати планування майбутнього приміщення.