Ще не "дно": в Україні впали ціни на нові квартири

Експерти впевнені, що вартість житла в доларах поки що не зростатиме.

Жовтень 2016 року вніс свої корективи на ринок нерухомості України. Ми бачимо не тільки збільшення угод на вторинному ринку нерухомості (вперше за останні роки вторинний ринок обігнав за кількістю угод ринок новобудов), а й падіння вартості нового житла в порівнянні з вереснем цього року.

Про це "Сегодня.ua" повідомили експерти M2bomber.

За останні півроку медіанна ціна на квадратні метри в споруджуваних будинках Києва знизилася на 0,14% (в гривнях). Вторинний ринок також знижує свою вартість квартир (за півроку ціни в столиці знизилися на 3,79%), і це не додає можливості зростання в ціні для нових будинків, зазначають експерти.

"За останні два роки українські аналітики ринку нерухомості кожен квартал кажуть, що настало чергове "дно" вартості квартир, і дешевше вже не буде. Ми, на підставі щоденного моніторингу, припускаємо, що в зв'язку з постійно виникаючими скандальними будівництвами (а якщо вірити депутатам Київради, зараз кожна 10-та забудова тільки в м. Київ незаконна), з зубожінням українського народу і з економічною ситуацією в Україні – не варто найближчим часом очікувати підвищення вартості квадратних метрів (в доларовому еквіваленті) на ринку новобудов, і це підтверджує наша статистика цін", – пояснюють експерти.

"Не варто найближчим часом очікувати підвищення вартості квадратних метрів в доларовому еквіваленті", – вважають аналітики

Середня вартість квадратного метра в новобудовах в жовтні становить*:

  • Київ – 21 970 грн (857 доларів), у вересні вартість була 22 188 грн (855 доларів);
  • Дніпро – 16 795 грн (655 доларів), у вересні: 17 954 грн (692 долара);
  • Львів – 16 687 грн (651 долар), у вересні: 16 932 грн (652 долара);
  • Одеса – 19 700 грн (768 доларів), у вересні: 19 092 грн (735 доларів);
  • Харків – 14 200 грн (553 долара), у вересні: 14 293 грн (551 долар);
  • Івано-Франківськ 12 345 грн (474 долара), у вересні 12 500 грн (480 доларів).

*в ТОПи по кожному місту увійшли тільки законні і актуальні новобудови

Аналітики також перерахували головні чинники, які викликали зниження вартості нового житла:

  • гостріше стали питання про незаконні забудови багатоповерхових будинків і цілих житлових комплексів у великих містах;
  • в скандальних і неблагонадійних будинках припиняють будівництво, а вкладники і майбутні мешканці не мають гарантій, що роботи будуть відновлені;
  • у багатьох, вже зданих новобудовах, в цьому році з різних причин не змогли підключити опалення.

Нагадаємо, в той же час в Україні дорожчає оренда квартир - з початку року ціни підскочили вже на 25-30%. Як пояснюють фахівці, вартість знімного житла зростає через подорожчання комунальних послуг і попиту з боку студентів і працівників, які їдуть у великі міста.