Рада змінила закон про приватизацію


Верховна Рада ухвалила зміни до закону про приватизацію, усунувши у ньому неточність, яка суперечила Конституції України.

 

За цей закон проголосувало 313 депутатів.

 

Автори закону зазначають, у чинному законі про приватизацію державного та комунального майна міститься норма про те, що депутати мають створювати комісію з питань приватизації. Однак дана норма суперечить Конституції.

 

«Cтаття 9 Закону України «Про приватизацію державного і комунального майна» суперечить Конституції України, зокрема її статтям 85 та 89, за якими створення спеціальних контрольних комісій до повноважень Верховної Ради України не віднесено», — пояснюють автори закону.

 

Даний закон набуде чинності після того, як його підпише спікер та президент, а також опублікують в офіційних ЗМІ парламенту.

 

Раніше президент доручив провести перший конкурс великої приватизації в Україні до 1 квітня 2020 року.

 

Зазначимо, що станом на початок серпня 2019 року річний план надходжень від приватизації в Україні виконано на 2,1%. Надходження до бюджету, які мала забезпечити приватизація, замінили за допомогою державних запозичень. Зокрема, завдяки цьому держава від початку року позичила 311,5 мільярда гривень.

 

21 червня голова Фонду державного майна звернувся до Зеленського з проханням сприяти відновленню великої приватизації, яка наразі не відбувається через судову тяганину.

 

hromadske.ua