Привідкрити завісу: як виглядатиме оновлений готель “Дністер” в Івано-Франківську. ФОТО

Біля будівництва готелю “Дністер” в Івано-Франківську ведеться доволі багато скандальних, суперечливих та не менш цікавих історій.

У липні 2017 Управлінням з питань державного архітектурно-будівельного контролю виконавчого комітету міської ради, за результатами планової перевірки на об’єкті будівництва з реставрації будівлі № 12 на вул. С. Стрільців (готель «Дністер») виявлено виконання робіт з реконструкції даху будівлі без отриманого належним чином права на виконання таких робіт.

 

Тоді ж було видано припис про зупинення робіт. Крім того архібудконтролем було накладено штраф в розмірі 32 тисячі гривень за будівництво даху на готелі “Дністер”.

 

“Ми не порушуємо ніякий закон, якби там були якісь порушення, то нам би вже давно заборонили будівництво. Так звичайно були перевірки, були штрафи і ми їх оплатили. Те що було не правильно – усунулось”, – говорять представники фірми, яка займається відновленням готелю.

 

Крім того, представники цієї фірми розповіли WestNews деякі деталі даного будівництва.

 

“Багато років у самому серці міста Івано-Франківська занепадала будівля з багатою готельною історією. За часи Радянської влади колишній респектабельний готель перетворився на низькосортний заклад з туалетами в коридорах”, – розповідають представники.

 

Жодної реконструкції не проводилось більше 40 років, дерев’яні перекриття перегнили, стали аварійними і небезпечними для перебування гостей, тепло та каналізаційні комунікації проржавіли вщент, усі стоки та нечистоти концентрувалися в підвалах готелю, розносили важкі запахи, тому заклад був зачинений, як аварійна споруда.

“На численні прохання франківчан ми відновлюємо готель “Дністер” з давньою вежею-Бельведер із трьома годинниками, яка була прикрасою будівлі на початку ХХ століття. Проводяться протиаварійні, укріплювальні роботи, облаштовуються комунікації, що відповідають найсучаснішим технологіям. Гість оновленого готелю має відчути максимум комфорту і безпеки в історичній будівлі – це наша головна мета!

Ми впевнені, що відкриття 4* готелю з давньою історією в центрі міста. не тільки стане привабливою окрасою обласного центру, а й сприятиме розвитку малого і середнього бізнесу. Після відкриття заплановано створення понад 100 нових кваліфікованих робочих місць з високим рівнем заробітної плати. Молоді та досвідчені фахівці із знанням іноземних мов зможуть реалізувати себе у рідному місті, розвивати сферу послуг у себе на Батьківщині – це наша соціальна відповідальність”, – додають вони.

 

За словами представників фірми, оновлений готель в центрі міста стане важливим туристичним об’єктом, що поєднає в собі сучасні технології та культурну спадщину Івано-Франківська, а жителі та туристи будуть пишатися цим.

 

 

Свою точку зору щодо будівництва вежі висловив і знаний в Івано-Франківську архітектор Ігор Панчишин.

 

“Вежа колись там була дерев’яна і згоріла свого часу. Ніхто за відновлення не брався. І це дуже добре, що її відновлюють. Я не можу сказати, що вона буде точнісінько така, бо звісно і матеріали інші. Проте, судячи з каркасу вона буде схожою. Я свого часу навіть працював з архітектором, що починав реставраційні роботи. Був розроблений проект реставрації фасадів, поверхні. Було багато деталей, то як ювелірна робота. Кожна пам’ятка потребує рук та ремонтно-реставраційних робіт.

 

Трішки з історії нагадаємо, що будівля споруджена восени 1913 р. Першим орендарем кам’яниці, якій дали назву «Австрія», був П. Біль зі Львова. Тут відкрили готель, ресторан, крамницю та кінотеатр — третій по рахунку у місті. Всі перечислені заклади мали, як і кам’яниця, назву «Австрія».

 

 

Після польської окупації кам’яницю разом із всіма закладами перейменували на «Варшава». В часи ЗУНР, тут мешкав президент — Петрушевич Євген.

 

Також, у лютому-березні 1919 р, в готелі зупинялись перші особи УНР: Михайло Грушевський, Симон Петлюра, Володимир Винниченко; вул. Шевченка – південна частина будинку, фасадами виходить на вул. Шевченка, де зараз знаходяться Центральний народний Дім. В цій частині будівлі в колишньому залі кінотеатру, 2 січня 1919 року відбулося перше засідання Української Національної Ради ЗУНР (на той час Станіслав був тимчасовою столицею ЗУНР), а 3 січня був схвалений історичний Акт Злуки із Українською Народною республікою.

 

У 1940 році в будинку розташувалася новостворена філармонія, працював Державний академічний Гуцульський ансамбль пісні і танцю, видатні актори та митці Я. Барнич, М. Гринишин, М. Магдій, Д. Котко, В. Пащенко.