Перевірка від Побудовано: багатоповерхівка по вулиці Шевченка

На звернення мешканців будинків на вулиці Шевченка, команда Побудовано в Франківську здійснила перевірку об’єкта будівництва по вулиці Шевченка, 65-67. Роботи здійснює компанія «Комфорт-Вест-ІФ». Багатократний житловий будинок зводять у самому центрі міста, неподалік міського парку.

Земля

Будівництво ведеться на трьох земельних ділянках, що перебувають приватній власності. Це підтверджують дані публічної кадастрової карти.

Першою є ділянка площею 0,0839 га по вулиці Шевченка, 67. Її цільове призначення - для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд. Правом власності на землю володіє фізична особа-підприємець Решетило Володимир Володимирович.

 

  Ділянка на кадастровій карті 

 

Наступною йде земельна ділянка площею 0, 0655 га по вулиці Шевченка, 65. Її цільове призначення - для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд. Землею володіє фізична особа-підприємець Мулик Роман Миронович.

 

  Ділянка на кадастровій карті 

 

Останньою є земельні ділянка площею 0,0655 га по вулиці Шевченка, 65. Її цільове призначення - для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка). Земля перебуває у власності Олексин Євгенії Романівни.

 

 Ділянка на кадастровій карті 

 

За законом, вказані ділянки відносяться до категорії земель житлової та громадської забудови. На таких територіях дозволено зводити не тільки житлові будинки, але і офіси, готелі чи торгові будівлі.

 

Попри те, що земля перебуває у приватній власності, компанія «Комфорт-Вест-ІФ» володіє правом користуватися цими трьома ділянками для забудови. У Земельному кодексі така процедура має назву суперфіцій, тобто право користуватися чужою територією під будівництво. Подібне право виникає на підставі договору між власником земельної ділянки та особою, яка виявила бажання користуватися нею для забудови.

 

Дозволи на будівництво

Підготовка дозвільних документів на будівництво нового об’єкта по вулиці Шевченка розпочалася в 2008 році. Саме тоді виконавчий комітет своїм рішенням дозволив фірмі «Комфорт-Вест-ІФ» провести проектно-пошукові роботи для будівництва багатоквартирного житлового будинку з приміщеннями громадського призначення на власній земельній ділянці на вулиці Шевченка, 65-67. Та ще й за умови знесення житлових будинків №65-67 на вулиці Шевченка, з відселенням мешканців. Мова йде саме про ці три ділянки, характеристика яких наведена вище.

 

Тепер на вказаній території ведеться будівництво. Та як відбувалася сама процедура знесення будинків, а тим паче відселення жильців, невідомо. Також немає відповіді на питання, у яких спосіб земля у центрі міста перейшла у приватні руки, адже згідно рішення міськвиконкому, принаймні у 2008 році, ділянки вже перебували у приватній власності. 

 

  Розміщення ділянки на карті 

 

У листопаді 2008 року, управлінням містобудування та архітектури виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради видано ТОВ «Комфорт-Вест-ІФ» архітектурно-планувальне завдання для будівництва багатоквартирного житлового будинку з приміщеннями громадського призначення, на вулиці Шевченка, 65-67. Нагадаємо, що термін архітектурно-планувальне завдання або АПЗ наразі виключено з вжитку у нормативно-правових актах. Замість нього вживається термін містобудівні умови та обмеження забудови земельної ділянки.

 

АПЗ на будівництво 

 

У 2014 року Інспекція держархбудконтролю видала фірмі «Комфорт-Вест-ІФ» декларацію про початок виконання будівельних робіт – багатоквартирний житловий будинок з приміщеннями громадського призначення по вулиці Шевченка, 65-67.

 

 Декларація про початок будівельних робіт 

 

У травні 2016 року мешканців будинків, що живуть по сусідству із забудовою, направили звернення до держархбудінспекції перевірити законність будівництва багатоповерхового будинку по вулиці Шевченка, 65-67.

 

Згодом ДАБІ встановила, що у замовника будівництва є всі необхідні дозвільні документи. Однак, за результатами перевірки був складений акт через несвоєчасне забезпечення інформації про початок виконання будівельних робіт. Забудовник, у свою чергу, отримав припис на усунення порушення.

 

Наприкінці минулого року, законність будівництва по вулиці Шевченка перевірило управління з питань Держархбудконтролю виконавчого комітету міської ради. Тоді ніяких порушень виявлено не було. 

 

Теперішній стан будівництва на Шевченка