На центральному ринку Франківська замість торгових палаток буде торговий центр в стилі архітектури старого міста

В Івано-Франківську на території центрального міського ринку триває будівництво торгового центру. Команда «Побудовано в Івано-Франківську» вивчила законність будівництва та з’ясувала, що двоповерховий торговий центр не буде соромно показати туристам.

Земельна ділянка, на якій ведеться будівництво, зареєстрована за адресою вулиця Дністровська, 5. Площа її становить 0,12 га. Згідно даних земельного кадастру, цільове призначення – для будівництва та обслуговування інших будівель громадської забудови.

Земельна ділянка в приватній власності ТОВ «Торговий сервіс». Відповідно, ця фірма є і замовником будівництва торгового центру. Містобудівні умови та обмеження видані 1 липня 2015 року.

Через кілька місяців Держархбудкотроль зареєстрував декларацію на початок будівельних робіт. Згідно даних реєстру, генпідрядником будівництва виступає ПП «Кольян».

Станом на сьогоднішній день, будівельники уже звели «коробку». То ж як виглядатиме новий торговий центр на фоні сусідніх будинків?

Перед затвердженням документації і отриманням декларації, для цього об’єкту розробили два проекти, які були ідентичні по всіх параметрах, окрім зовнішнього вигляду, стилю та оформлення фасаду.

Перший проект передбачав зведення будівлі в сучасному і популярному стилі для подібних обєктів будівництва.

Другий проект запропонував створити майбутній торговий центр з дотриманням стилю міської історичної архітектури. Він і отримав кінцеве погодження в Департаменті архітектури.

За словами керівництва ТОВ «Торговий сервіс», другий проект обрали не випадково. Власник фірми Ігор Халаменда пояснив, що не хотів зводити типовий скляний торговий центр. Тому адміністрація ринку постаралася, щоб будівля виконувала і своє функціонального призначення, і доповнювала історико-архітектурний ансамбль історичного середмістя.

«Ми сюди переведемо підприємців, які зараз торгують на площі перед продуктовим ринком. Місто розвивається. Сучасний торговий центр замість палаток це плюс для міста. Я можу помилятися, але моя думка така: будь-який новий побудований обєкт, якщо це центральна частина міста, повинен відповідати загальному стилю. На нього має бути приємно дивитися. Порівняйте два проекти. Тут очевидно, як має виглядати обєкт будівництва в центрі міста. Я думаю, що Івано-Франківськ отримав дуже потужну архітектурну спадщину. Псувати її не можна», - вважає керівник центрального ринку Ігор Халаменда.

 

На обєкті уже звели два поверхи і зараз працюють над даховими опорами. Новий торговий центр, який відповідатиме стилю франківської історичної архітектури, планують презентувати уже наступного року.