На Прикарпатті понад 200 тисяч жителів звернулися за субсидіями. ІНФОГРАФІКА

З початком опалювального сезону цифри в комунальних платіжках українців значно зростуть і питання отримання субсидій стане актуальнішим.

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман, своєю чергою, запевнив, що чинний механізм нарахування й виплати субсидій працюватиме й надалі, однак процес перевірки отримувачів субсидій також буде жорстким, щоб припинити зловживання. «Слово і Діло» сьогодні проаналізувало, скільки субсидій отримало населення в 2016-2018 роках.

 

У 2016 році за субсидіями звернулися 7,4 млн сімей, до кінця року їх отримували 6,5 млн домогосподарств. На субсидії держава витратила 5,7 млрд грн, у середньому по 1,4 тис. на сім'ю.

 

Минулого року кількість сімей, які звернулися за субсидіями, зросла на 10,3% – до 8,2 млн, а отримували виплати до кінця року 6,9 млн сімей. При цьому середній розмір субсидії впав до 993,4 грн.

 

У січні-липні цього року субсидії стали давати рідше, хоча звернулося за ними на 40,1% більше сімей (4,1 млн), а отримали лише 2,7 млн (більш ніж наполовину менше порівняно з 2017-м). Середній розмір субсидії цього року також різко впав – 101,3 грн.

 

Найчастіше цього року за субсидіями зверталися жителі Київської та Полтавської областей, а також столиці. Найменше – сім'ї з Миколаївської, Волинської та Закарпатської областей. 210,5 грн у середньому отримують у Київській області, лише 36,3 грн – у Чернівецькій.

 

Детальніше – на інфографіці.