Міський голова Франківська розповів, коли відновиться будівництво моста на Пасічну


Будівництво моста у мікрорайоні Пасічна в Івано-Франківську планують продовжити у червні.

 

Про це Суспільному Карпати повідомив міський голова Руслан Марцінків.

 

Роботи відновлять тоді, коли оберуть переможця тендеру на будівництво транспортної розв’язки.

 

Таксист Михайло Глива періодично їздить з центру до мікрорайону Пасічна. Каже, з кінця літа не бачить, щоб велися роботи на мосту, який має сполучати вулиці Хіміків і Надрічну. Чоловік розповідає, що не впевнений, чи новий міст покращить ситуацію із заторами в місті, однак чекає на те, аби його добудували.

 

"Якщо добудують і буде один, і другий міст, то, можливо, трохи зменшиться. А якщо той закриють, то буде ще гірше. Потреба є у цьому мості, але треба, щоб він був ширший. Того моста не вистачає при такій кількості машин", – сказав Михайло Глива.

 

Водій Андрій Кривий розповів, що йому щодня доводиться стояти в заторах. Чоловік також сподівається на те, що новий міст розвантажить рух.

 

 

"Надзвичайно завантажено. Це потрібно місту для розв’язки транспортного сполучення", – зазначив водій.

 

Розвантажити рух транспорту в місті зможуть, якщо зроблять правильну розв’язку моста, каже урбаніст Юрій Лозовенко. За його словами, зважаючи на те, що новий міст, є вузьким, то рух вантажівок варто залишити лише на старому.

 

"Там цілий житловий масив збудований, у якому з різних боків вулиці є школа, дитсадочки, басейн. Якщо туди пропустити транзитний рух, особливо, вантажний рух з боку Тернополя, Тисмениці, то я не впевнений, що це буде добре, зважаючи на правила безпеки дорожнього руху, комфорту жителів. Я вважаю, що новозбудований міст має залишатися мостом для локального сполучення жителів Пасічної з центром міста і з іншими районами міста", – зауважив Юрій Лозовенко.

 

Начальник управління капітального будівництва міської ради Роман Галіпчак розповів, що будівництво моста ведеться. Однак прокоментувати відмовився. Робітників на місці будівництва моста 28-го квітня не було.

 

Міський голова Руслан Марцінків повідомив, що роботи призупинили, адже міське управління капітального будівництва очікує на закінчення тендерних процедур щодо транспортної розв’язки. Зведення моста, за словами Руслана Марцінківа, відновиться у червні.

 

"Ми маємо приблизно 100 мільйонів гривень на ці потреби. Цього не вистачає, але це дозволить нам відновити роботи", – розповідає міський голова. – Самий міст складається з трьох частин: міст, розв’язка на Надрічній і під’їзна дорога з вулиці Хіміків. Зараз ми на другому етапі – будівництво самої розв’язки, яка з’єднає Надрічну, Промислову та Княгинин".

 

За словами урбаніста Андрія Комана, найбільше зауважень є саме до проєкту розв’язки. В основному, вони стосуються безпеки дорожнього руху. Франківські урбаністи пропонували альтернативний варіант, однак його міська влада не взяла до уваги.

 

"На жаль, там закладені місця концентрації ДТП. Якщо ця розв’язка буде збудована у такому варіанті, в якому є, то там траплятиметься дуже багато важких ДТП", – пояснює урбаніст. – Альтернативний варіант полягав у тому, аби з’єднати вулицю Хіміків з Промисловою. Спростити саму розв’язку, бо вона зараз надзвичайно складна для проїзду, там дуже багато естакад, вони між собою всі перетинаються, перетинаються різні потоки, ті, які їдуть по Надрічній, які мають заїжджати на сам міст".

 

Нагадаємо, тендер на будівництво нового моста у 2017-му році виграло товариство з обмеженою відповідальністю "Мостобудівельний загін № 112". Початкова вартість робіт становила 120 мільйонів гривень. Згодом було укладено угоду з підрядником про додаткові роботи ще на 58 мільйонів гривень.

 

Тендер на будівництво розв’язки оголосили з кошторисом на суму понад 300 мільйонів гривень.