Мінрегіон створить робгрупу для перегляду будівельних норм і стандартів

Міністерство регіональної політики, будівництва та житлово-комунального господарства спільно з Офісом ефективного регулювання (BRDO) створить робочу групу для перегляду державних будівельних норм (ДБН), будівельних норм і правил (БНіП, прийняті в СРСР), державних стандартів (ДСТУ) в сфері будівництва.

“Міністерство зараз досить активно займається питаннями ДБН. Справді, є прогалина у БНіПах і ДСТУ, оскільки функції були передані в інше міністерство. Ми створимо робочу групу, складемо план на 2018-2019 рр. І готові разом його реалізовувати”, – повідомив заступник міністра регіонального розвитку Лев Парцхаладзе на відкритій галузевій нараді в Києві.

 

За його словами, перше засідання робочої групи відбудеться в кінці поточного або на початку наступного тижня. Водночас заступник міністра зазначив, що до робгрупи повинні увійти представники Міністерства економічного розвитку і торгівлі, оскільки в його підпорядкуванні перебуває ДП “УкрНДНЦ” (національний орган стандартизації, НОС), що займається розробкою ДСТУ.

 

Він також повідомив, що Мінрегіон хоче збільшити фінансування розробки нормативних документів у сфері будівництва.

 

“Питання фінансування дуже серйозне. Ми зараз збільшуємо фінансування до 7 млн ​​грн, і на 2019 рік хочемо поставити 30 млн грн на зміну всіх нормативних документів. Це в планах є, єдине – чи підтримає нас Мінфін. З приводу (європейських – ІФ) донорів – ми направили листи, зокрема, у Світовий банк”, – пояснив Л.Парцхаладзе.

 

Серед пропозицій учасників галузевої наради – створити класифікатор будматеріалів і будівельних робіт, надати профільним асоціаціям право інформувати органи ринкового нагляду про виявлений фальсифікат і посилити відповідальність за такі порушення.

 

Крім того, представники бізнес-асоціацій просять забезпечити реальний ринковий нагляд у сфері будівництва, зокрема, ввести законодавчий механізм проведення нагляду і ввести можливість припинення випуску і реалізації продукції, виробленої з порушеннями. Вони також просять проводити регулярні перевірки органів сертифікації і лабораторій для виявлення сертифікатів і випробувань, виданих неналежним чином.

 

За матеріалами Інтерфакс-Україна