Мансардному вікну виповнилося 75 років

Завдяки цьому, здавалося б, простому винаходу тисячі квадратних метрів забутих та занедбаних дахових приміщень у світі перетворилися в інноваційні та комфортні місця проживання.

А чи знаєте ви, що історія створення мансардного вікна подібна до ньютонівської? Втім, якщо великому англійському вченому, який сформулював закон всесвітнього тяжіння, за жартівливою легендою, впало яблуко на голову, то винахіднику мансардного вікна з Данії Віллуму Канну Расмуссену нічого такого на голову не впало, а полилося.  

Справа в тому, що в далекому 1941 році ванна кімната сім’ї Расмуссенів знаходилася на мансардному поверсі. Того ранку йшов рясний дощ. З маленького темного віконця, розташованого над самісіньким умивальником, постійно капала вода, заважаючи Віллуму Канну голитися. Він нервував та нарікав на недолуге вікно. Настрій був остаточно зіпсований. Саме цей нестерпний дискомфорт змусив майбутнього успішного підприємця і талановитого винахідника перетворити темне горище на придатний до життя простір з денним світлом та свіжим повітрям. 

Його перше вікно для даху було запатентоване в 1942 році і тоді ж прийшла ідея з назвою компанії VELUX, де «VE» – це коротко від «вентиляція» та «LUX» – від латинського «світло».

https://pp.vk.me/c836321/v836321767/16119/o8DS1B6o1Pw.jpg

Рівно 75 років тому винахід Расмуссена фактично здійснив революцію у будівельній галузі, змінивши сам підхід до облаштування дахових приміщень. З місця, де люди зберігали старий мотлох, мансарди перетворилися на комфортні та світлі кімнати для життя. Тим більше, що в Західній Європі після Другої світової війни відчувався гострий дефіцит житла. А нова технологія мансардного вікна дозволяла кардинально розширити житлові площі за мінімальних витрат.

Дітище Канна Расмуссена стало настільки популярним та звичним, що довгий час усі мансардні вікна називали просто - «вікно велюкс». Це схоже на розповсюджений у 90-х вислів «зробити ксерокс», коли мова йшла про зняття копії з документу за допомогою техніки однойменної американської компанії.

Тим часом мансардне вікно долає кордони європейських держав , підкорює континенти, змінюючи сталі уявлення та підходи до архітектури.

Після падіння Берлінської стіни у 1989 році перед мансардним вікном відкривається величезний ринок. Починається впевнений поступ на Схід.

За життя Віллум Канн Расмуссен зареєстрував 55 патентів. Не так багато, скажете ви, але для будівельного ринку це дуже висока цифра. При цьому він здійснив неймовірний революційний прорив у своїй галузі. Який, крім всього, привів винахідника до фінансового успіху. Зокрема, у 2015 році оборот холдингу склав 2 млрд. євро.



0 Коментарів - Написати коментар

Коментар