Львівські архітектори про Івано-Франківськ: готель Дністер та Промприлад. Реконструкція історичних будівель як тренд. ФОТО


Останнім часом увесь світ охопив справжній бум реконструкцій історичних будівель. Чому так відбувається? Адже всім відомо, що процес реновації старих об’єктів, особливо пам’яток - не лише затратний, як по часових, так і по фінансових ресурсах, але й тягне за собою масу бюрократичних процедур, перешкод і дискусій.

 

Рідко який інвестор при таких обставинах наважиться вкладати власні кошти, тому глобальні реконструкції фінансує або держава, або одиничні фанати-ентузіасти. Наприклад, в Гамбурзі, на проєкт Ельбської філармонії, з інтегруванням в руїни скла і бетону, витратили 13 років кропіткої роботи та 789 млн євро.

 

Тепер на зміну розбудови міста в широчінь, прийшла тенденція до “urban density”- ущільнення забудови центру, відновлення і заповнення всіх старих занедбаних будинків. Сотні кранів заполонили європейські столиці. Добудовуються поверхи, міняються фасади. Тенденція реконструкцій стала настільки поширена, що сьогодні найпрестижніші архітектурні премії вручають саме за проєкти нового бачення історичних об'єктів міста.

 

Як це робить світ

 

Ідеальними зразками в цьому відношенні є Прага, Відень, Будапешт, Амстердам, Копенгаген, Стокгольм, Осло, що навчилися чудово вписувати історичний контекст в сучасний простір міста, або ж, навпаки, підсилювати історичні будови гіперсучасним оздобленням.

 

Знаковим прикладом є:

 

Танцюючий будинок в Празі

Музей Royal Ontario в Торонто

Адміністративна будівля порту в Антверпені

Музей Чіпперфільд в Берліні 

 

Вражаюча робота - реконструкція Д.Лібескіндом Німецького військово-історичного музею в Дрездені. Відмінно реконструйовані старі будівлі отримали новий інтер'єр і нові функції, тонко балансуючи на межі між старим і новим.

 

У Латвії особливої уваги вартує реконструкція архітектурного ансамблю з сорока будинків «Базару Берга», побудованого в Ризі в кінці XIX століття. Його перетворили в бутік-готель Hotel Bergs, нижні поверхи якого тепер займають бутіки відомих світових брендів, другі - офіси, а верхні - квартири.

 

Монументальна реконструкція під назвою Золотий Квартал відбулась в історичному серці Відня. Велетенські скляні вікна - вітрини зайняли перші-другі поверхи будівель часу Франца-Йозефа, а дахи вкрилися модерними лофтами та терасними кав’ярнями.

 

Багато цих та інших проєктів у світі піддавались жорсткій критиці, але згодом їх належно оцінили, вони стали визначними та найбільш відвідуваними.

 

 

 

Івано-Франківськ. Хто взявся за реконструкцію?

 

Бажання відновити спадщину минулого та переосмислити її по новому почалось і в Івано-Франківську.

 

Окреме питання полягає в тому, що робити з об'єктом, що знаходиться в стані руйнації? Адже, на превеликий жаль, більшість визначних будівель та пам’яток міста аварійні, деякі повністю зруйновані, деякі стоять порожні, а у держави не вистачає коштів, щоб за це братися.

 

Найкращим прикладом в Івано-Франківську є реконструкція готелю Дністер і проєкт Промприлад, ці дві будівлі донедавна знаходились в стані руйнування, але, завдяки своєму новому обличчю, стали окрасою міста.

 

 

Дністер. Історичний готель в сучасному переосмисленні

 

Натхненні впливом епохи ар-деко старого Станіславова, архітектори підкреслили зв'язок готелю Дністер із навколишнім міським ландшафтом за допомогою панорамних вікон, які дають відчуття єднання зовнішнього і внутрішнього, максимальну відкритість та прозорість.

 

Збережені старовинні фасадні медальйони, відновлена годинникова вежа. Колір штукатурки відповідає епосі Австро-Угорщини.

 

Відчутно, що віддаючи всю повагу багатству минулого готелю і черпаючи натхнення в його історії, авторам хотілося, щоб в результаті все сприймалося, як сучасний візуальний портал крізь історію в майбутнє міста.

 

Промприлад - нове використання промислової зони.

 

Інноваційний центр на базі старого заводу став креативним кластером для об’єднання місцевих громад та бізнесу. Концепція та дизайн фасаду нового покоління в стилі брутального лофту вдало інтегрується з довколишніми будівлями. Існуючі споруди та бетонні конструкції підсилені сучасними матеріалами. В інтер’єрі залишили дерево, скло, бетон, метал. Завдяки світлу та простору виникає відчуття свободи, а це служить натхненням для творчості резидентів Промприладу.

 

Івано-Франківськ змінюється на очах і стає одним з найкрасивіших міст держави, міняються люди, технології та разом з цим підходи до архітектури.

 

Ідеї, які ще вчора здавались божевільними, сьогодні сприймаються органічно і викликають захват. Архітектура 21 століття ламає стереотипи та надихає.

 

GAB (Gubar Architects Bureau) 

Аліна і Сергій Губарь