Коли твій сусід - музей: як житлова надбудова садиби Гриневичів з обіцяних 5 виросла на 8 поверхів

Старовинну садибу родини Гриневичів, здається, намагалися зберегти всі, окрім її власників. Організація «Союз українок» сама звернулася до забудовника аби «навів лад» з аварійною будівлею. Той вирішив садибу знести, а на її місці побудувати 8-поверховий жилий будинок, виділивши союзницям частину приміщень для їх потреб. Архітектура вимагала зменшити поверховість житлової надбудови до п’яти рівнів.  Проте сьогодні новобудова на розі вулиць Василіянок та Богунської височіє на цілих 8 поверхів. Чому так сталось, розбиралась команда Побудовано в Франківську.

Одноповерхова старовинна кам’яниця, відома під назвою садиба родини Гриневичів вважалася витвором унікальної міщанської архітектури. Вона єдина, яка збереглася після сумнозвісної Мармулядової пожежі 1868 року.

 

У 2001 році у будинку на розі вулиць Василіянок та Богунської було відкрито музей української родини Гриневичів, яким опікувалася організація «Союз українок».  

 

Згодом, через аварійність споруди, мазей закрили, а союзниці звернулися за допомогою до інвестора. Той запропонував знести садибу, а на її місці побудувати багатоповерхівку із елементами старовинної кам’яниці і виділити організації 150 м кв площі, на першому поверсі, для відновлення музею.

 

У 2015 році в Івано-Франківську почалася ціла кампанія за збереження автентичної історичної будівлі. Низка громадських організацій звернулися до тодішнього міського голови  Віктора Анушкевичуса та до головного архітектора міста Володимира Гайдара, з вимогою зберегти споруду, а також призупинити видачу дозвільної документації для розроблення проекту нового будівництва.

 

Влітку того ж року на засіданні містобудівної ради вже вдруге розглядалось питання забудови садиби Гриневичів. Тоді ж забудовник представив проект реконструкції будинку з добудовою громадських приміщень та надбудовою житлових приміщень на вул. Богунська,1. 

  

Вияснилося, що організації "Союз українок" належить всього лиш 12% площі будівлі, а решта 88% перебуває у власності підприємця Дмитра Сіреджука. Він же виступає інвестором, а його фірма «В.Д. Груп» здійснюватиме будівництво. Підприємець, посилаючись на акт обстеження будівлі зроблений приватною фірмою наполягав, що будівля перебуває в аварійному стані і підлягає зносу.

 

Оскільки садиба не зареєстрована як пам’ятка архітектури, її власники можуть робити із будівлею все що завгодно, і навіть повністю знести. Зрештою забудовник запропоновав вбудувати музей у 8-поверхову житлову багатоповерхівку, а на фасаді новобудови встановити елементи, що імітують фасад старовинної садиби.

  

У підсумку містобудівна рада рекомендувала витримати лінію забудови, зменшити житлову надбудову з 8-ми до 5-ти поверхів та провести комплексу експертизу садиби Гриневичів перевіреними організаціями. Втім, рік по тому старовинну кам’яницю  було знесено, а на її місці розпочалося будівництво житлової багатоповерхівки.

 

У вересні 2015 року ТОВ «В.Д. Груп» отримало містобудівні умови та обмеження на реконструкцію будинку з добудовою громадських на надбудовою житлових приміщень на вул. Богунська,1, а у  березі 2016 року - зареєструвало декларацію про початок будівельних робіт.

 

Забудова здійснюється на трьох земельних ділянках площею 0,06 га, 0,03 га та 0,02 га відповідно, що перебувають у власності замовника будівництва.

 

Цільове призначення першої ділянки – для будівництва та обслуговування будівель громадських та релігійних організацій, у решти двох – для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд (присадибна ділянка). Згідно генерального плану міста, це територія малоповерхової житлової забудови.

 

Містобудівна документація видавалась на будівництво 5-поверхового житлового будинку, розрахованого на 31 квартиру. Загальна площа – 4 778 м кв, площа вбудованих нежитлових приміщень – 2 447 м кв, площа забудови – 934 м кв, будівельний обєм – 14 811 м кв. При  цьому, гранично допустима висота будинку не повинна перевищувати 20 метрів.

 

Також забудовник повинен облаштувати дитячі, ігрові майданчики, місце для відпочинку дорослого населення та стоянку для автомобілів на 25 місць.

 

 Новобудова на вул. Богунська,1, листопад 2018 року

 

 

 

 

Проте, як вже йшлося раніше, сьогодні забудова на розі вулиць Василіянок та Богунської нараховує цілих 8 поверхів. Вияснилося, що у березні 2018 року департамент містобудування, архітектури та культурної спадщини вніс зміни до виданих раніше містобудівних умов та обмежень. Більше того, ці зміни погодив виконавчий комітет.

 

Відтак, поверховість новобудови на вул. Богунській зросла до 6-ти поверхів (сьомий поверх технічний), а гранично допустима висота будівлі – до 25 метрів. Тепер загальна площа новобудови складає 5 610 м кв, при цьому площа вбудованих нежитлових приміщень залишилась незмінною - 2 447 м кв. Фактично забудовник збільшив площу житлової надбудови, адже будівельний об’єм зріс до 17 062 м кв, а кількість квартир до 42 штук.

 

Втім, зміни до містобудівної документації дозволять будувати не вище 7-ми поверхів, проте сьогодні новобудова на місці знесеної садиби Гриневичів нараховує цілих 8. Тут навіть не варто згадувати рекомендації містобудівної ради про 5-ти поверховий будинок, оскільки забудовник відверто цим знехтував. Фактично «В.Д. Груп» відхилилося від проектної документації – влаштувало житлові квартири на технічному поверсі. За таке порушення товариству світить штраф, і то лиш після перевірки об’єкта Управлінням держархбудконтролю.

  

За даними аналітичної системи YouControl, товариство з обмеженою відповідальністю «В.Д. Груп», засноване чотири року тому в Івано-Франківську. Фірма займається будівництвом житлових і нежитлових будівель. Очолює підприємство Андрій Шиманський. Співзасновниками та кінцевими власниками ТОВ «В.Д. Груп» є Василь Кавлак та Дмитро Сіреджук, що порівно внесли до статутного капіталу по 5 000 гривень.

 

Василь Кавлак, являється чоловіком колишнього судді господарського суду Івано-Франківської області, Інесси Кавлак. Право власності на частку «В.Д. Груп» Василь Кавлак вказував у деклараціях дружини до моменту її звільнення у червні цього року. Інший співзасновник фірми Дмитро Сіреджук є депутатом Івано-Франківської обласної ради від партії «УКРОП».