Фонд енергоефективності має намір залучати ОСББ

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України розраховує залучити в якості основних клієнтів Фонду енергоефективності об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ).

“Фонд буде запущений саме по роботі з багатоповерховим сектором. Ми розраховуємо, що до Фонду прийдуть ОСББ, не важливо – є у них “субсидіанти” чи нема. Німецький уряд запропонував таке рішення: якщо субсидіанти блокуватимуть рішення, то, можливо, на субсидіантів з метою їх мотивування буде надаватися окремим траншем додаткове співфінансування”, – повідомив віце-прем’єр – міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко.

 

Як він пояснив, урядова програма “теплих” кредитів в подальшому буде спрямована на фінансування приватного сектора із закупівлі альтернативної техніки, наприклад, теплових насосів або сонячних батарей, а Фонд енергоефективності зосередиться на багатоповерховому ринку.

 

“Дане рішення ми прийняли разом з ЄС. Багатоповерховий сектор налічує 154 тис. будинків, з них 77,5 тис. – будинки вище п’яти поверхів, інші – від двох до п’яти поверхів. Багатоповерховий ринок споживає близько 9 млрд куб. м газу, складаючи трохи менше половини всього споживання газу в країні. Енергоефективні заходи дають до 50% зниження споживання, особливо для будинків, побудованих до 1996 року, – це величезний ресурс”, – додав Г.Зубко.

 

 

За матеріалами Інтерфакс-Україна