Експерт пояснив, чому українські банки не видають іпотеку


Очікувана іпотека під 7% річних в Україні не дасть очікуваного «неймовірного зростання обсягів іпотечних кредитів».

 

Таку думку висловив голова правління The WALL-Ukraine Віталій Грусевич.

 

Раніше Кабінет міністрів затвердив постанову про запуск урядової програми з компенсації іпотечних кредитів позичальникам — до 7% річних.

 

Компенсації має виплачувати спеціально створений Фонд, де повинні акредитуватися банки, що видають іпотечні кредити. Очікується, що реалізація цього проекту повноцінно запрацює в березні 2021 року.

 

На думку експерта, запуск іпотеки під 7% річних не приведе до різкого зростання виданих кредитів, проте навіть невеликий обсяг додаткового фінансування однозначно пожвавить будівельний ринок.

 

«Проблема виявляється не в процентній ставці. У 2020 році банки не поспішали збільшувати свої кредитні портфелі через високі резерви НБУ і постійне зростання вимог до капіталу. Крім цього, кредитори слабо захищені на законодавчому рівні. Якби банки страхували свої ризики, то вони активно давали б іпотеку», — впевнений Грусевич.

 

Він наводить статистику видачі іпотечних кредитів в Україні: «Сьогодні менше 10 банків в Україні готові кредитувати: тільки на 7 банків припадає 90% виданих іпотечних кредитів.

 

Кредитування переважно спостерігається або у напрямку партнерських із забудовником програм, або введеної в експлуатацію нерухомості, вже за ціною вторинного ринку — вище на 25−60%.

 

Кількість виданих 2020 року кредитів на первинному ринку також не додає оптимізму. Уявіть: всього 367 кредитів, з яких 337 кредитів видано «Глобус Банком».

 

За матеріалами 100realty.ua