Бойки можуть повернути колонаду біля "Дністра" громаді


Відомий франківський готельєр Мирослав Бойко разом з дружиною Надією Левшаковою та донькою Маргаритою сьомого квітня влаштували екскурсію готелем «Дністер», навколо якого тривалий час вирують скандали.

 

Нагадаємо, кількарічний ремонт будівлі в останні тижні став предметом обговорення через заскління частини колонади будівлі на вулиці Шевченка.

 

Як стало відомо на події, запросили на зустріч та екскурсію лише частину місцевих ЗМІ – кількох журналісток не пропустили на захід, через їх відсутність в списку акредитації та “неадекватність”.

 

Присутніх франківських журналістів провели поверхами готелю, розповіли про хід реконструкції.

 

Мирослав Бойко повідомив, що його фірма є власником будівлі вже 17 років, та наголосив, що включно з колонадою теж. Він розповів про занедбаний стан будівлі, яку взялися ремонтувати кілька років тому на прохання міського голови Івано-Франківська Руслана Марцінківа. Тепер тут – один з найшвидших ліфтів Прикарпаття, сучасний годинник на добудованій вежі та додатковий поверх під котельню.

 

«Це не для додаткового номерного фонду. Там знаходиться котельня, яка своєю потужністю може охопити половину вулиці Шевченка. Можемо продавати тепло і гарячу воду по найнижчій ціні», – каже Бойко.

 

Бізнесмен запевнив, що світлий колір будівлі вибрали не випадково – мовляв під час досліджень фасаду встановили, що рідним кольором готелю був саме білий, а не суміш червоного і сірого, яким він став у радянські часи. Під час ремонту орієнтувалися на зразки у Відні та Карлових Варах.

 

Готельєри здалеку показали дозвільну документацію на ремонти. На питання “Галки”, хто автор проєкту – не повідомили, бо побоюються булінгу в його сторону від критиків заскленої колонади, сказав Бойко.

 

Власники споруди показали її хол та засклені колонади. Марграрита Бойко наголосила, що тут буде артгалерея із загальним доступом. За її словами, територію “зашили” панорамним склом не для потреб готелю, а для мистецтва. Плитку на підлозі холу залишили.

 

“Галерея є повністю прохідна та доступна. Немає меж між містом і приміщенням готелю, ми хотіли якраз стерти ці межі. Максимальна доступність…Нам пишуть дуже багато людей, просять залишити галерею”, – сказала Маргарита Бойко.

 

“Галка” поцікавилася, чи можливий компроміс між власниками будівлі та франківцями, котрі проти заскління колонади.

 

“Я поважаю любу точку зору. За чи проти, якщо вони не переходять на особистості. Громаді вирішувати, і ми підемо назустріч. Треба це місту (арт-простір) – ми залишимо. Не треба – ми повернемо громаді. Як скаже громада. Бо є дискусії і в родині і в колективі. Ми не варвари. Зробимо, як скаже громада. Не частина, яка перейшла на “чорнуху”, а адекватна громада”, – відповіла Надія Левшакова.

 

Бойки зізналися, що можливо варто було швидше розповісти про свої плани і пояснити їх громаді. Що саме має зробити громада для повернення – не уточнили, але зібрали нинішню зустріч, аби донести свою позицію.

 

“Всі документи є. Якщо справу дійде до суду, тут буде перемога згідно проєкту, який ми зробили…Це ізюминка, яку чекає вся Івано-Франківщина”, – додав Мирослав Бойко.

 

До слова, у готелі є 50 номерів. У частині з них вже завершений ремонт. Бойки зізналися, що хочуть претендувати на п’ятизірковий статус поремонтованого готелю.