Благоустрій на 50 мільйонів: оновлення довкола озера у Франківську відкладається


В Івано-Франківську у 2017 році взялися комплексно оновлювати територію навколо міського озера. Запланували не лише забрукувати пішохідну зону, а й облаштувати вело- та бігові доріжки, встановити сучасні ліхтарі, оновити човнову станцію і станцію для моржів, відремонтувати старий пірс, провести озеленення та облаштувати оглядовий майданчик.

 

На виконання цих робіт Департамент житлової, комунальної політики та благоустрою Івано-Франківської міської ради уклав з підрядниками договорів на понад 50 млн гривень. Територія навколо озера справді почала змінюватися, і комплексна реконструкція мала б підходити до завершення. Але зараз не виконана і половина робіт. Тож що пішло не так?

 

Перша халтура і зміна проєкту

Облагородження міського озера розпочали з тендеру на капремонт пішохідної зони та влаштування велодоріжки навколо нього. Департамент житлової, комунальної політики та благоустрою оголосив закупівлю у березні 2017 року з очікуваною вартістю 21,2 млн гривень.

 

З чотирьох учасників торгів тоді перемогло ТОВ  “Івано-Франківськавтодор” з пропозицією 16,8 млн гривень. При цьому учасники ТОВ “БК Трейдзахідбуд” та ТОВ “Шляхбуд-ІФ” пропонували виконати роботи за меншу ціну. Але їхні пропозиції відхилили, бо не подали всі довідки, вказані у тендерній документації.

 

За ці кошти підрядник зобов’язався облаштувати тротуари, обладнати бігову та велодоріжки, озеленити газони, звалити старі дерева та викорчувати пні, а після того висадити молоді дерева та кущі.

 

Підрядник отримав аванс у розмірі 6,2 млн гривень і мав виконати роботи до кінця 2018 року.

 

Але невдовзі роботи зупинили і взялися переробляти проєкт. Бо при плануванні благоустрою не врахували освітлення, для встановлення якого слід було прокладати мережі під землею.

 

Та й роботи підрядник виконував зі значними недоліками. Бруківка вже за кілька місяців почала просідати і розсипатися. До того ж правоохоронці відкрили кримінальне провадження за фактом ймовірного розкрадання бюджетних коштів, виділених на реконструкцію території міського озера.

 

«З «Івано-Франківськавтодором» ми розірвали угоду. Підставою було те, що ми вирішили змінити проєкт, – розповідає керівник Департаменту житлової, комунальної політики та благоустрою Михайло Смушак. – Роботи, за які отримали аванс, вони виконали. Єдине, є ділянка, де є просідання, і вони мають усунути недоліки. Ми їм ці претензії дали і чекаємо від них виконання. Якщо не зроблять, ми будемо змушені звертатися до суду».

 

Халтурив ТОВ «Івано-Франківськавтодор» не лише біля озера. До прикладу, у 2017 році в Івано-Франківську після ремонту доріг вилізли  недоліки на 12 об’єктах, які підрядники усували за власний кошт. На 11 з них роботи виконував ТОВ “Івано-Франківськавтодор”.

 

За даними системи YouControl, “Івано-Франківськавтодор” заснували у 2012 році Андрій Шуневич, Володимир Височанський та Ігор Возний. Кінцевим бенефіціаром та генеральним директором ТОВ “Івано-Франківськавтодор” донедавна був Андрій Шуневич.

 

У лютому цього року Височанський вийшов з засновників, натомість зайшла мешканка Івано-Франківська Стасюк Ольга Робертівна – підприємець, яка займається роздрібною торгівлею газетами та канцтоварами. Тоді замість Шуневича фірму очолив Ростовцев Станіслав Сергійович – помічник депутата міської ради від ВО “Свобода” Андрія Строїча.

 

На днях і Шуневич вийшов із засновників, а кінцевим бенефіціарним власником стала Ольга Стасюк.

 

Фірма роками отримує підряди на ремонт доріг в Івано-Франківську. Зі 113 контрактів 85 на понад 200 млн грн ТОВ “Івано-Франківськавтодор” уклало з Управлінням капітального будівництва міста та Департаментом житлової, комунальної політики та благоустрою.

 

Підрядник зник з авансом

 

Недобросовісним виявився й підрядник, який виграв тендер на реконструкцію зовнішнього освітлення міського озера. Закупівлю на 8 млн гривень Департамент житлової, комунальної політики та благоустрою оголосив у серпні 2017 року. Найнижчу ціну – 7,5 млн грн – запропонувало ТОВ «Будівельна корпорація «Інтерсіті», яке й виграло тендер.

 

Фірма взяла аванс, роботи не виконала, гроші не повернула. За рішенням суду недобросовісний підрядник має повернути майже 1,3 млн грн невикористаного авансу. Також департамент виграв суд першої інстанції щодо стягнення з “Інтерсіті” 407 тис грн пені. Справа зараз на розгляді в апеляційному суді.

 

Фірма заснована наприкінці 2016 року. Тобто на момент, коли вона виграла тендер, їй не було ще й року. Але як успішний приклад виконання аналогічних робіт підприємство надало договір на реконструкцію освітлення у Вінниці на 3 млн грн.

 

Від часу заснування у фірмі змінилися чотири керівники та чотири засновники. Зараз кінцевим бенефіціарним власником та керівником Будівельної корпорації “Інтерсіті” є мешканець Вінниці Ратушняк Геннадій Володимирович, який є засновником та керівником ще кількох фірм у різних містах України. Саме підприємство має 10 тис. грн податкового боргу.

 

Повторний тендер на реконструкцію освітлення оголосили у квітні цього року – вже з початковою вартістю майже 10,5 млн гривень. На аукціоні з чотирьох  учасників перемогло ТОВ «Електрополюс-ІФ», яке запропонувало виконати роботи за 9,5 млн гривень. До речі, два учасники запропонували меншу ціну. Але один з них не надав усі документи, а інший – не підтвердив виконання аналогічних робіт.

 

Отже, за два роки вартість робіт зросла на 1,5 млн гривень. Роботи розпочалися і мали б завершитися до кінця грудня цього року. Але виникла інша проблема – у міському бюджеті не вистачило грошей. Зараз Департамент боргує підряднику приблизно 3 млн гривень.

 

«По освітленню заплановано 160 опор, а зробили 70, ще 90 опор мають поставити. Тобто роботи ще багато», – констатує Смушак.

 

Поділили роботи

 

Після зміни проєкту Департамент почав наново оголошувати тендери на цілий комплекс робіт. Пішохідні доріжки – викласти бруківкою, велосипедні – заасфальтувати, бігові – викласти з поліуретану. А також провести озеленення території, відремонтувати пірс, облаштувати оглядовий майданчик. Ці всі роботи поділили на чотири черги.

 

 

На капітальний ремонт пішохідної зони з влаштуванням велодоріжки навколо міського озера (І черга) провели тендер у вересні минулого року. Перемогло ТОВ «Західбудальянс» із сумою 3,9 млн гривень. Роботи мали завершити до кінця року. Але продовжили договір ще на рік через відсутність фінансування.

 

На роботи ІІ черги тендер проводили протягом лютого – березня вже цього року. Закупівлю поділили на чотири лоти: асфальтування велодоріжки, влаштування тротуарів, облаштування громадських зон (оглядовий майданчик). За результатами торгів Департамент уклав договори на асфальтування – з ТОВ «ПБС» на 5,3 млн гривень; на влаштування тротуарів – з ТОВ “Карпатінвестбуд” на 4,4 млн гривень і ТОВ «Західбудальянс» на 8 млн гривень; на облаштування громадських зон (оглядовий майданчик) – з ПП “Фірма”Діко” на 3,5 млн гривень.

 

Третя черга – це озеленення, зокрема посів газонів та висадка дерев. Цей тендер виграло ПП “Нако Інвест” із ціною 6,4 млн гривень. Договір з підрядником уклали 12 червня.

 

Останнім на капітальний ремонт пішохідної зони з влаштуванням велодоріжки навколо міського озера (ІV черга) уклали договір з ТОВ “Захід-Мастерфайбр” на 4,9 млн гривень. За ці кошти фірма мала б встановити поліуретан. Але через погодні умови і відсутність фінансування підрядник ці роботи не виконав.

 

«В ідеалі мало бути так: ми з ними укладаємо угоду – і вони відразу приступають до виконання робіт, доки дозволяє погода. Бо поліуретан можна ставити при певній температурі», – каже Михайло Смушак.

 

Окремо минулого року провели тендер на капітальний ремонт станції для човнів, який виграло ТОВ “Карпатська будівельна компанія”, запропонувавши виконати роботи за  1,9 млн гривень. А також тендер на реконструкцію «станції для моржів», який виграв  ФОП Дідик Андрій Ярославович на суму 981,4 тисячі гривень.

 

Отже, на комплексну реконструкцію міського озера уклали договорів на понад 50 млн гривень з десятьма підрядниками.

 

На сьогодні виконавці робіт забрукували пішохідні доріжки, підготували основу та почали асфальтувати велодоріжки, підготували під поліуретан бігові доріжки. Встановили частину опор для освітлення, вуличні меблі, почали озеленення. Виконано роботи з реконструкції «станції для моржів» та приблизно на 70% відремонтовано човнову станцію. Видно, що територія міського озера змінюється, але до завершення ще далеко.

 

 

«Роботи не виконані лише з однієї причини – нема фінансування, ми уже третій місяць нічого не платимо підрядникам», – зазначає Михайло Смушак.

 

Завершити роботи, каже Смушак, можна швидко: були б кошти. На сьогодні Департамент сплатив підрядникам приблизно 11 млн грн, ще 4 млн грн винен вже за виконані роботи. Деякі договори можуть розірвати, більш терплячі підрядники готові зачекати, коли з’являться гроші.

 

«Озеро дуже хочеться зробити, і це один з проєктів, за який шкода, що він досі не завершений», – говорить Михайло Смушак.

 

Якби були гроші…

 

Це далеко не весь перелік робіт, запланованих у рамках благоустрою території навколо міського озера.

 

«Що там точно треба робити – це центральний вхід з Гетьмана Мазепи, – каже Михайло Смушак. – Відтак капітально відремонтувати  майданчик, де люди плавають. Там мали би бути якісь роздягальні, душові. Дуже не вистачає навколо цього озера дитячих зон спортивних. Тренажери би можна було поставити».

 

Ремонту потребує і місток, що веде на «острів кохання». Також треба очистити територію, яка заросла на місці колишнього дитячого пляжу.

 

У планах комунальників також відремонтувати дороги з усіх боків, які ведуть до озера. В ідеалі, каже Михайло Смушак, хочеться і 3D-фонтан посеред озера, як у Вінниці.

 

«Я розумію, що це свято під час чуми. Але воно би там дуже пасувало. У Вінницю дуже багато людей їде тільки заради того, щоб подивитися на їхній фонтан», – каже Смушак.

 

Фінансування робіт зупинили не лише на міському озері, а на всіх об’єктах, за які відповідає Департамент житлової, комунальної політики та благоустрою. У міському бюджеті фактично закінчилися гроші.

 

До кінця року міська рада сподівається отримати пів мільярда гривень позики. У переліку об’єктів, які будуть співфінансувати за ці кошти, є і роботи навколо міського озера. А поки що оновлення озера переноситься ще на рік.

 

 

*Робота аналітиків оплачена за підтримки наших європейських партнерів. Для створення цього матеріалу не витрачено жодної бюджетної гривні.

 

Цю публікацію було створено за підтримки Європейського Союзу. За зміст публікації повну відповідальність несе ГО “Центр “Антикорупційна платформа”. Зміст публікації не є відображенням офіційної позиції Європейського Союзу.

 

Марія Гаврилюк